Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

The Byrne’s Project – contemporary kitchen design in Cheshire

Carl and his family had lived in their property for around 15 years, after buying the house off plan and carrying out little internal remodelling or decoration. A rarely used, small utility area did not meet their needs and with both children having left home, the couple felt ready to re-design the space in keeping with their current lifestyle.

A self-confessed ‘gadget’ man, Carl wanted to open the space out, enabling a more social space where he could really develop his cooking skills needed for the increasing amount of dinner parties. Other requirements on the brief included seating areas, lots of storage and a relation area for television watching.

Lucy’s plan for the kitchen
(click to view large)

As the building tasks needed were all internal and non-structural, no planning or building regulations was required however the internal changes made a massive difference to the space. The entrance to the kitchen was changed to allow better circulation in the new space, the stud wall between kitchen and utility removed, ceiling lowered, plastered and spot lights added and a stud wall built out to allow for recessed television and radiator.

Alongside the building works, Carl had specified he was a keen music listener and so an audio and visual specification was considered from the beginning, including Bose ceiling speakers, smart television and an Apple Airport to allow easy transfer of music from his iPad to the system.
With lots of paraphernalia from worldwide travels to display, living room furniture was also brought into the design to ensure that personality shone throughout the whole room.

A computer generated visual of Lucy’s design

The kitchen was initially based around Carl’s favourite colour, red, and with a patriotic heart one of the first agreed items was a Britannia ‘Delphi’ range cooker in Gloss Red. A firm dislike of stainless steel, this was kept to a bare minimum by using black appliances, a black glass Siemens American style fridge / freezer and Elica ‘Verdi’ extractor meant the range cooker didn’t take the spotlight. To offer a variety of cooking facilities, and also suit Mrs Byrne’s vegetarian cooking needs, a Miele steam oven and microwave were included, again minimising steel by opting for Obsidian Black.

A previously unused under the stairs area was converted into a large storage cupboard, allowing even the dog to have his own storage space, and an angled pantry allowed for easy access storage for everyday items.

The wall tiles, floor tiles and decoration were also specified by Lucy, and under taken by D.P. Building services, allowing a complete and consistent theme throughout.

© Copyright 2018 | Earle and Ginger Kitchens, Birkdale, Didsbury, Stockton Heath, Urmston.

Cookie and Privacy Policy